Thuis    Wie zijn wij    Nieuws    De fabriek    Flipje    Boekjes    Produkten    Tekenaars    Reclame    Links    Contact    Kopen / Ruilen
Leden

Wachtwoord vergeten?
Nog geen lid ? Schrijf je hier in.
Bezoekers: 2054312
Reclame maken
De Tielse fabriek is altijd sterk geweest in de promotie van haar artikelen. Er werden grote advertenties geplaatst in vakbladen en de fabriek liet prachtige posters/litho's drukken met daarop oud Hollandse voorstellingen en een lieflijk meisje dat haar pop een boterham met jam voert. Reclame werd ook gemaakt door deelname aan manifestaties en tentoonstellingen op beurzen.

Image

promotiewagen in Amsterdam
Ook gaf De Betuwe ansichtkaarten uit. Hierbij ging het voornamelijk om afbeeldingen met stillevens met fruit, gemaakt door M. Billing. Onder de verzamelaars beter bekend als de 'fruitkaarten'.
Daarnaast waren er ook ansichtkaarten met grasppige scènes waarop altijd een Betuwe product prijkte samen met een teddybeer en/of een jongen/meisje. Beter bekend als de 'berenkaarten'.

Image
fruitkaarten
Image
berenkaarten

In de jaren 20 en 30 verschenen er 2 series van 8 hele kleine sprookjes boekjes met op de laatste bladzijde altijd een aanprijzing van een Betuwe product.
Image
uit boekje nr 7 serie 2


Daarna verschenen er iets grote vierkante boekjes met geïllustreerde verhaaltjes. Hiervan verschenen er in totaal 33 series van 8 boekjes met als titels: 'Hoe nikkertje Pruim kwam aan zijn langen duim', De avonturen van Knar en Knorrie Biggie' en 'Jokkie en Lor met den magneet'. Veel van deze verhaaltjes hadden een opvoedend karakter, bijv. niet nieuwsgierig zijn, elke dag een goede daad doen, boontje komt om zijn loontje, niet teveel hooi op je vork nemen etc. Wederom werd er op de laatste bladzijde een product van De Betuwe aangeprezen.
Voor de tekeningen werden bekende kunstenaars en illustratoren aangetrokken als Pol Dom, Jan Lutz, H. Rotgans, Martinus Ten Harmsen van der Beek maar vooral Daan Hoeksema.
Image

Serie 4 nr. 2

Image

tekentje van het reclame bureau

Veel reclamemateriaal wat in tijdschriften en kranten verscheen ging in samenwerking met reclamebureau Van Alfen uit Amsterdam. Tot de overname van Unilever was de samenwerking zeer nauw. Het Unilever concern werkte met een ander reclamebureau, nl. Lintas.


 
© 2020 Mij 'De Betuwe' Tiel