Thuis    Wie zijn wij    Nieuws    De fabriek    Flipje    Boekjes    Produkten    Tekenaars    Reclame    Links    Contact    Kopen / Ruilen
Leden





Wachtwoord vergeten?
Nog geen lid ? Schrijf je hier in.
Bezoekers: 1940585
Jam

Image

uit Prijscourant 1910-1911

Hoe De Betuwe in de jaren rond 1885 jam maakte is niet meer met zekerheid te achterhalen.
Feit is wel dat bij gebrek aan technische hulpmiddelen er met veel vakmanschap en gevoel jam bereid werd in de jamkeuken.

De jam, vooral meikersenjam, werd met de hand afgevuld in aardenwerkenpotten van 450 gr en afgedicht met perkament.
Ook werden er 15 kilo blikken gevuld waar de verkoper met behulp van een houten lepel de jam in potjes en pannetjes dee, waar de klanten mee kwamen.

Dit gebeurde in een aantal grote steden ook via een grote handwagen waar blikken op stonden.

Image 

15 kilo blik

Jam wordt gemaakt van vruchten. Aan de kleur van de jam kun je ook ongeveer zien waar het van is gemaakt. Rode jam is van kersen of aardbeien en gele of oranje jam is van abrikozen en sinaasappelen.

Bijna in elke keuken vind je jam. we vinden dat lekker. Dat komt o.a. door de vruchten maar ook door de suiker.

De Betuwe maakte jam van verschillende klasse:
Ring Jam

Ring jam werd gefabriceerd van edelfruit. (Onder edelfruit werd verstaan kersen, frambozen, aardbeien e.d.) Dit werd aangevult met vulfruit (bijna altijd was dit appel). Verder werd de suiker gedeeltelijk vervangen door glucose (62%).
Image
Image

Huishoud Jam

Huishoud Jam werd gefabriceerd van edelfruit en prima kristalsuiker. Er werd geen vulfruit aan toegevoegd.

De vruchten werden 's zomers ingemaakt, pulp genaamd, en van deze pulp werd huishoudjam gemaakt.

Prima Jam

Prima Jam werd gefabriceerd van edelfruit en prima kristalsuiker. Er werd echter geen pulp gebruikt maar ingevroren of vers fruit. Ook het vruchten- en suikergehalte lag hoger dan bij Huishoud Jam.

Image

Image

advertentie uit 1927

Image


 
 
Volgende >
© 2019 Mij 'De Betuwe' Tiel