Thuis    Wie zijn wij    Nieuws    De fabriek    Flipje    Boekjes    Produkten    Tekenaars    Reclame    Links    Contact    Kopen / Ruilen
Leden

Wachtwoord vergeten?
Nog geen lid ? Schrijf je hier in.
Bezoekers: 2469647
Eelco ten Harmsen van der Beek
Eelco ten Harmsen van der Beek werd geboren in 1897. Al op 17 jarige leeftijd leerde hij Freddie Langerer kennen op het strand van Wijk aan Zee. Eelco had toen al artistieke neigingen, die hem echter niet gegund werden. Zijn vader zag hem graag dokter of apotheker worden, zoals gebruikelijk in de familie. Aangemoedigd door Freddie’s moeder en tot woede van zijn eigen ouders ging Eelco naar de school voor kunstnijverheid en vervolgens naar de Rijksacademie.

Zo jong als beiden waren, hadden ze beiden voordurend werk. Freddie tekende o.a. mode-illustraties voor vrouwentijdschriften en lieflijke prenten voor sprookjesboeken en prentenboeken. Eelco en Freddie werkten vaak samen. Soms wisten ze niet meer welke naam er onder het werk moest komen te staan.
Ze kregen samen 2 kinderen: Hein en Fritzi. Omdat Eelco en Freddie veel werkten werden beide kinderen opgevoed dor oma, de moeder van Freddie, een weduwe en voormalig onderwijzeres.
Tijdens de crisis van de jaren 30 had het gezin het nog steeds erg goed, want de opdrachten bleven binnen stromen. Freddie illustreerde diverse boeken en Eelco werkte commerciëler. Hij werd vooral bekend met de strips voor Tiels Flipje.

Later werkte Eelco het figuurtje Flipje, dat bedacht was door reclamebureau Van Alfen, uit tot een nieuw mannetje dat samen met zijn vriendjes allerlei avonturen beleefde.
Het hele gezin hielp mee om de verhaaltjes van Flipje en zijn vriendjes gestalte te geven.
In de oorlog veranderde hun luxe leventje. Freddie en Eelco waren beiden niet ingeschreven bij de Kultuurkamer waardoor ze bijna geen werk meer kregen.

Image

Noddie
Image
Harlekijntje in de stad
In 1948 overleed Freddie. Eelco deed in de jaren erna niets anders dan werken. Hij wilde ook Flipje graag uitbrengen in Engeland, maar De Betuwe lag dwars. Eelco had in Engeland inmiddels naam gemaakt door de boeken van Enid Blyton Noddy te illustreren. De ruzie liep aardig op en op 18 juli 1953 verbrak Eelco de samenwerking met jamfabriek De Betuwe. 6 Dagen later overleed hij. Zijn hart kon het allemaal niet meer aan.
Eelco was toendertijd bezig met stroken serie 46. De Betuwe heeft toen bij Fritzi aangeklopt om te vragen of zij het werk van haar vader wilde voortzetten. Zij heeft serie 46 afgemaakt en serie 47 en 48 ontworpen. Daarvan is serie 47 nog wel van uitgekomen maar serie 48 niet meer. De Betuwe was toch niet tevreden met de aard en slordigheid van de tekeningen. De samenwerking werd verbroken.
 
  • Ander werk:
        • illustraties in Noddy kabouterverhalen geschreven door Enid Blyton
        • illustraties in Harlekijntje geschreven door Josephiene Siebe
        • serie reclame boekjes voor De Betuwe De Wegenwacht, De Speeltuin, Winterpret, Op reis naar     
           Kabouterland en Bij de Kabouters

Image
Image
Image
Piggeltjes Verjaardag
Serie 29 nr. 4
De Wolf en de zeven Geitjes
 
< Vorige   Volgende >
© 2021 Mij 'De Betuwe' Tiel