Thuis    Wie zijn wij    Nieuws    De fabriek    Flipje    Boekjes    Produkten    Tekenaars    Reclame    Links    Contact    Kopen / Ruilen
Leden

Wachtwoord vergeten?
Nog geen lid ? Schrijf je hier in.
Bezoekers: 2476799
Geboorte van Flipje
De fabriek maakte al jaren reclame voor hun producten. Door de toenemende concurrentie wilde De Betuwe zich gaan onderscheiden van anderen. Ze verzochten het reclamebureau ‘Van Alfen’, waar ze al jaren mee werkten, om een poppetje of figuurtje te verzinnen. Philip van Alfen bedacht in 1935 een mannetje met een dikke frambozenlijf en armen en beentjes van rode bessen. Naar een naam werd druk gezocht tot Van Alfen uitriep: ‘desnoods noemen we hem Flip!”.
Het vruchtenmannetje, met de naam ‘Flipje’ op zijn muts, moest voortaan het herkenbare logo van de Tielse jamfabriek worden.

De eerste tekeningen van Flipje, de zogenaamde ‘oerflip’, waren van Daan Hoeksema. Flipje beleefde toen nog geen avonturen. Daan Hoeksema tekende toen voor De Betuwe kleine vierkante reclameboekjes waar op de laatste pagina het stille figuurtje op een muur verscheen.

Henk Rotgans bracht in de daaropvolgende serie boekjes Flipje tot leven samen met zijn vriend de Aap.

Image
Serie 1 nr. 6

Image
Flipje puzzelwedstrijd met grote geldprijzen.


Image
uitslag puzzelwedstrijd.


In 1936 ontstaat het idee om Flipje avonturen te laten beleven op ca 1 meter lange filmstroken. Martinus Eelco ten Harmsen van der Beek wordt gevraagd om de verhaaltjes te tekenen. Er volgen een hele reeks verhaaltjes geïllustreerd en voorzien van rijmpjes door de hele familie Ten Harmsen van der Beek.

Lieve lezers, lezeresjes,
Wat of hier wel volgen gaat?
’t Is een film van Flipjes leven,
’t is Tielsch Flipje, die hier staat!

  Image

Tuinman Pip en zijn zoon Pipje hebben een frambozenplantje in de Betuwe staan. Met veel liefde verzorgen ze de plant tot er vruchten aan groeien. Echter 1 van de vruchten groeit en groeit tot het een enorme vrucht wordt. Ze plukken de framboos en brengen hem naar de zomerfee. Daar gaan ze aan tafel met de andere kabouters. Als de grote framboos als dessert op tafel wordt gezet begint de tuinman te huilen.


Image


Zomerfee begon te lachen …
‘Veeg je tranen maar gauw af!
‘k zal iets heel moois van hem maken.
Kijk, met deze tooverstaf.’


Even raakte zij de pracht-vrucht
Met haar gouden stafje aan.
‘Kijk’ zei de Zomerfee, ‘hier zie je

Nu Tielsch Flipje voor je staan!’

Image


 
Volgende >
© 2021 Mij 'De Betuwe' Tiel