Thuis    Wie zijn wij    Nieuws    De fabriek    Flipje    Boekjes    Produkten    Tekenaars    Reclame    Links    Contact    Kopen / Ruilen
Leden

Wachtwoord vergeten?
Nog geen lid ? Schrijf je hier in.
Bezoekers: 2038079
Geschiedenis van de fabriek
1952
Mede door het bezoek van de Koningin en haar gemaal (1950) en door de onderlinge band tussen het koningshuis en de fabriek vanaf het vroege begin, mag de fabriek het predikaat ‘koninklijk’ dragen. Er volgt weer een naamsverandering:
‘Koninklijke Fabrieken van Vruchtenconserven Mij de Betuwe NV’
(ook wel: ‘The Royal Dutch Fruit Preserve Works de Betuwe Company’)
Deze naam werd 2 jaar later weer ingekort tot: ‘Koninklijke Maatschappij de Betuwe NV’.

In 1959 treedt F. Gouverne af als directeur.
In 1960 sluit D. Kuipers (zoon en opvolger van J. Kuipers, zijn vader) een contract met het wereldconcern California Packing Corporation (Calpack). Met dit contract verwerft de Betuwe de alleenverkoop van alle Del Monte producten in Nederland.
Kort nadat het bedrijf 75 jaar bestaat besluit de directie om toenadering te zoeken tot een Nederlands concern om te praten over een eventuele overname. Door investeringsdrang van de V.S. en West Duitsland bestaat de angst dat de Betuwe wel eens in ‘verkeerde’ handen zou kunnen vallen. In 1961 wordt De Betuwe officieel opgenomen in het Unilever concern.
Image
bord 75 jarig jubileum
Image
fruitstation in Oudenbosch

In 1965 is en een samenvoeging van de verkooporganisatie van De Betuwe en Calvé. Calvé-De Betuwe gesitueerd in Delft. Als productiemaatschappij blijft De Betuwe zelfstandig.

Eind jaren 60 tot beging jaren 70 worden alle fruitstations gesloten. Door nieuwe koel- en vriestechnieken is het niet nodig om de fruitstations open te houden.

Beverwijk1921 - 1953
Breda1921 - 1964
Barendrecht1951 - 1967
Oudenbosch1954 - 1970
Hoogstraten1951 - 1970
Ochten1971
In de jaren 70 ging het minder goed met de jams. De consument ging bezuinigen en nam liever de A-merken van de grootgrutters. Bovendien zorgde de gezondheidsgolf van die jaren dat de klanten hun brood liever besmeerden met light producten.
Overigens kwamen de vruchten voor de jam in die jaren al niet meet alleen uit Nederland. Gezien de inkrimping van de land- en tuinbouw, de klimatologische omstandigheden en andere oorzaken haalde De Betuwe een groot deel van het fruit uit het buitenland, zoals aardbeien (Polen en Spanje), ananas (Thailand en Indonesië) en kersen (Turkije). De meeste vruchten ondergingen onmiddellijk na de oogst een voorbewerking in het land van herkomst. Het fruit werd daar diepgevroren en gepasteuriseerd.

In 1986 komt De Betuwe in handen van de Hero. Alles verhuist naar Breda en de fabriek wordt gesloten in 1993.
Image

Voorkant van de perserij op een leeg terrein

Image

advertentie uit 1947


 


 
Volgende >
© 2020 Mij 'De Betuwe' Tiel