Thuis    Wie zijn wij    Nieuws    De fabriek    Flipje    Boekjes    Produkten    Tekenaars    Reclame    Links    Contact    Kopen / Ruilen
Leden

Wachtwoord vergeten?
Nog geen lid ? Schrijf je hier in.
Bezoekers: 2362392
Geschiedenis van de fabriek
Image

Fles Kwast
De Betuwe bleef in de daaropvolgende jaren uitbreiden en kocht verschillende stukken grond en panden. Ook de machines werden verder uitgebreid. Uitbreiden betekende ook nieuwe producten. Een van de belangrijkst was de Lemon Squash. Dit product, een limonade bereid uit citroensap met suiker en water, zou naast jam verreweg het voornaamste product zijn. Ook wel ‘kwast’ genoemd.
Ook de Tielse gevangenis werkte mee en men kreeg f 16,20 voor ‘perenschilloon’. Tevens spoelde men daar af en toe potten en flessen.

1910
Baesjou roept de hulp in van dr. C.J. van Ledden Hulsebosch uit Amsterdam om De Betuwe te onderscheiden van de concurrentie. Er wordt onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de jam. Deze bestond uit prima vruchten en prima suiker. Zonder enige toevoeging. Hierdoor kwam er op de jampotten te staan: ‘garantie van zuiverheid’. Met de zuiverheid van haar producten maakte de fabriek reclame en zo vermelde het achteretiket: ‘Deze jam bestaat uit prima vruchten en prima suiker zonder toevoeging van glucose, saccharine of andere zoetstoffen, kunstkleurstoffen of conserveermiddelen; schadelijke materialen zijn afwezig.’ Daarmee had De Betuwe de consumenten op z’n hand.


Image

achter etiket: Bewijs van zuiverheid
Eind april van hetzelfde jaar treedt Fredericus Baesjou plotseling terug als directeur. Hij blijft wel als president-commissaris nog enkele jaren bij De Betuwe betrokken. Op 1 mei komt F.M.P. Gouverne naar Tiel. Hij is op 13 augustus 1885 in Bergen (NH) geboren, als zoon van een notaris.
Hoogstwaarschijnlijk was er een financiële relatie tussen De Betuwe en de vermogende notaris want Frans Gouverne werd de opvolger van Baesjou. Hij vergezeld door mededirecteur Jan de Kruijff (1910 - 1923).

Tijdens de 1e wereldoorlog neemt de vraag naar appelstroop enorm toe en wordt, samen met jam, één van hun voornaamste artikelen die geproduceerd wordt.
De regering vindt dat er geen suikeraccijns meer betaald hoeft te worden wat de afname van appelstroop nog eens fors verhoogd. Er zitten echter wel strenge regels aan vast. De verwerking van suikerbieten tot suikerbieten- of beetwortelsap is toegestaan. Maar suiker uit het sap winnen mag niet, gebeurd dit toch, dan moet wel accijns betaald worden.

In 1918 worden voor het eerst jams en vers fruit naar Noord-Frankrijk geëxporteerd. In de herfst van dat zelfde jaar komt met medewerking van de regering een bijzondere transactie tot stand. Jam wordt naar Rusland en Polen uitgevoerd in ruil voor paarden.
Hoewel de oorlog in november is afgelopen blijven de jams en appelstroop op de bon.
Er mag maar één soort jam worden gemaakt, ‘eenheidsjam’ genoemd van een beperkt aantal soorten vruchten aardbeien, frambozen, kersen, rode bessen en pruimen. Het product mag alleen worden afgeleverd in kistjes. Dit laatste omdat door de oorlog de blikimport uit Amerika stagneert.Image

Kistje met kartonnen bodem
Image

Informatieboekje over de fabriek voor de buitenlandse markt
Rond 1921 ontstaan er fruitstations in Breda, Barendracht en Beverwijk. De fruitstations waren bedoeld om voornamelijk aardbeien (in Breda ook frambozen) die onderhevig waren aan bederf, te wassen, van steeltjes te ontdoen en te verpakken in vaten om zo naar Tiel te transporteren. Deed men dit niet dan ging een groot deel van de lading door bederf verloren tijdens het transporteren en was het niet meer te gebruiken voor productie.


 
Volgende >
© 2021 Mij 'De Betuwe' Tiel