Thuis    Wie zijn wij    Nieuws    De fabriek    Flipje    Boekjes    Produkten    Tekenaars    Reclame    Links    Contact    Kopen / Ruilen
Leden

Wachtwoord vergeten?
Nog geen lid ? Schrijf je hier in.
Bezoekers: 2469608
Geschiedenis van de fabriek
Maatschappij ‘De Betuwe’, bekend bij velen vanwege Flipje en de jam, is ontstaan in 1885 aan de Grote Brugse Grintweg in Tiel.
De fabriek is oorspronkelijk ontstaan vanuit de azijnfabriek ‘De Haas’ die opgericht is in 1830/1835. Zij produceerden o.a. wijn- en bierazijn.

1873
In de loop der jaren is er meer vraag naar een vervangingsmiddel voor de dure koffie. De ‘Tielsche Koffiesiroop Fabriek’ van J.H. Bruynis & Compagnons ontstaat.
Later in dat jaar wordt de naam verandert in ‘Firma J.H. Bruynis & Co’, fabriek voor koffiesurrogaten. Deze koffij-siroop werd gemaakt van appelen, peren, beet- en tuinwortelen
Image

uit de Nieuwe Tielsche Courant
12 mei 1886

1886
De eerste grote uitbreiding van de toenmalige azijnfabriek vindt plaats. De naam wordt: ‘Nederlandsche Fabriek van Verduurzaamde Vruchten J.H. Bruynis & Co’ of ‘Bruynis en Co. Nederlandsche Fabriek van Verduurzaamde Vruchten’.

1887
In dit jaar verschijnt voor het eerst de naam ’de Betuwe’. Het wordt: ‘Nederlandsche Fabriek van Verduurzaamde Vruchten Maatschappij de Betuwe Tiel’. Deze naam blijft tot 1930 onveranderd staan.

1888
De heer F. Baesjou wordt directeur. Hij wordt later ook wel gezien als de grondlegger van ‘Maatschappij De Betuwe’. Op een van zijn zakenreizen naar Engeland maakt hij kennis met jam. Hij neemt het idee mee terug naar Nederland en gaat op bescheiden wijze hier jam produceren.

Image

Oude foto van de fabriek
Image

Aardewerken pot
Het vele fruit wat de Betuwe rijk was en dat voornamelijk werd gebruikt voor de export, kon men nu goed gebruiken voor de eigen productie.

Baesjou was zich er goed van bewust dat als je iets nieuws op de markt brengt er reclame voor gemaakt diende te worden. Hij begon met het zenden van potjes jam naar het Nederlandse en Zweedse hof. De jam was verpakt in aardewerken potten van 1 Engelse pond (= ca. 450 gram), afgesloten met een perkament vel.

7 juli 1888
De fabriek wordt officieel een Naamloze Vennootschap. Er zijn 2 directeuren, nl: F. Baesjou en Isaac Holtz (tot 1893).
De fabriek wordt ook wel genoemd: ‘Eerste Nederlandsche Stoom-Gaskracht-Fabriek van Vruchtengeleien en Verduurzaamde Levensmiddelen de Betuwe’. ( het is een hele mond vol)
In hetzelfde jaar kreeg De Betuwe het predikaat hofleverancier.

Image

Een handkar waar de grote blikken jam op stondenIn die tijd werd er in blikken van 15 kilo jam gedaan waar de kruidenier dan de jam in een potje kon scheppen voor de klant.
In enkele grote steden werd de jam in blik op grote handkarren gevent langs de straat. De jam kostte 8 cent per ons. In totaal heeft De Betuwe 9 handkarren gemaakt en kosten ze 120 gulden per stuk. Een enorme investering voor die tijd.
Er wordt ook al volop reclame gemaakt in kranten en vakbladen.


 
Volgende >
© 2021 Mij 'De Betuwe' Tiel