Thuis    Wie zijn wij    Nieuws    De fabriek    Flipje    Boekjes    Produkten    Tekenaars    Reclame    Links    Contact    Kopen / Ruilen
Leden

Wachtwoord vergeten?
Nog geen lid ? Schrijf je hier in.
Bezoekers: 2469589
Filmstroken
In 1936 komt Drukkerij ‘De IJssel’ met het revolutionaire idee om de kleine boekjes te vervangen door de ca 1 meter lange filmstroken met in de hoofdrol Flipje. De verhaaltjes van Flipje werden getekend en geschreven door de familie Ten Harmsen van der Beek. Er kwamen rijmende teksten onder die wederom een opvoedend karakter hadden.

Kennismakingsstrook voor de Flipposcoop:
Klik het plaatje aan om de strook te lezen.
Image Image Image Image Image Image

Image Image Image Image Image Image

Er worden in totaal door Ten Harmsen van der Beek 45 series gemaakt. Tijdens serie 46 komt hij te overlijden. Zijn dochter Fritzi maakt dan nog 46, 47 en 48. Serie 48 is echter nooit meer uitgegeven. Elke serie bevat 8 verhaaltjes van 10 plaatjes. In totaal zijn er dus zo 47 x 8 = 376 verhaaltjes gemaakt!

Image

brief van Flipje ter kennismaking van het oranje strokenboek 1940

De stroken konden worden vertoond in een eigen huisbioscoop, die men zelf in elkaar moest zetten. Het idee er achter was dat de boekjes voor kinderen toch dood materiaal waren en dat deze vorm kinderen motiveerde om er regelmatig naar te grijpen en de films te gaan vertonen aan hun vriendjes en ook ouderen hiermee in hun spel betrekken.

De blauwe Flipposcoop verschijnt in 1936. Nu kan men de filmpjes in de eigen huiskamer tonen in een echte thuisbioscoop. Er volgt een herdruk in de vorm van een rode Flipposcoop in 1948.
Er verschijnen ook 2 versies van lange oblong model boeken waar de filmstroken in opgeborgen konden worden.

Image

2 Flipposcopen

Image

De stroken worden gemaakt tot 1955. Daarna worden de stroken per serie gebundeld in dunne boekjes. De eerste 4 boekjes verschijnen in 1955 in de kleur rood. Om de drie maanden verschijnt er een deel. Het jaar er op verschijnen er weer 4 alleen in een andere kleur. Het gekke is dat er van de stroken 47 series zijn verschenen maar van de boekjes zijn er maar 46 uitgebracht. Als men ze gaat vergelijken lijkt het dat serie 11 van de stroken niet is uitgebracht in boekvorm. De reden??
De introductie van deze nieuwe boekjes werd door Flipje zelf gepromoot. In de dichtbevolkte gebieden van ons land kwam Flipje met een helicopter en landde in o.a. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. De verwachtingen waren dat er tussen de 3 en 5 duizend kinderen zouden komen kijken. Tot ieders verbazing zijn er in totaal 75 duizend kinderen komen kijken naar Flipje!
Image

advertentie juni 1955 
< Vorige   Volgende >
© 2021 Mij 'De Betuwe' Tiel