Thuis    Wie zijn wij    Nieuws    De fabriek    Flipje    Boekjes    Produkten    Tekenaars    Reclame    Links    Contact    Kopen / Ruilen
Leden





Wachtwoord vergeten?
Nog geen lid ? Schrijf je hier in.
Bezoekers: 1563697
Afdelingen in de fabriek

Image

oude foto: aanvoer van suikerbieten met paard en wagen

De werkzaamheden van De Betuwe vielen in 2 groepen uiteen:

1. de verwerking van grondstoffen (vers fruit) tot een halffabrikaat

2. op een later moment de verwerking van halffabrikaten tot eindproducten

1. de verwerking van grondstoffen tot een halffabrikaat

De fabriek bestond uit diverse voorbewerkingafdelingen, een opslag- en afvulafdeling.
In de voorbewerkingafdelingen worden alle producten klaargemaakt. Dit kon bestaan uit een of meer van de volgende bewerkingen: fruit persen, gisten, mengen, koken, verhitten, filteren etc.

Het voorbewerkte product wordt in de afvulafdeling in flessen getapt, die na eventueel pasteuriseren en kolen, verpakt werden.
Twee belangrijke voorbewerkingafdelingen waren:

Perserijen
Hier werd sap uit het fruit geperst om direct of later als vruchtensapproduct in de handel gebracht te worden.
Ook werden hier suikerbieten, appels e.d. verwerkt tot halffabrikaten voor de jamfabriek. Het gewonnen sap werd geconcentreerd en in vaten of tanks opgeslagen.

Pulpfabriek
Hier werd vers fruit verwerkt. Na sorteren en wassen werd het, soms na verhitten, afgevuld in vaten en geconcentreerd.

Hier werd vers fruit verwerkt. Na sorteren en wassen werd het, soms na verhitten, afgevuld in vaten en geconcentreerd.
Het invriezen van fruit vond voornamelijk plaats in de fruitstations, waar het vriesfruit veelal ook werd opgeslagen.

Image
de Perserij

Image
verwerking van vriesfruit

2. de verwerking van halffabrikaten tot eindproducten

In de fabriek in Tiel waren 3 afdelingen die eindproducten maakten:
   1. Jamfabriek
   2. Sapfabriek
   3. Vruchtenkeuken


Image

jam kookketels



Jamfabriek

Hier werden de jams, appelstroop en chocoladepasta geproduceerd voor de Nederlandse en Belgische markt.

Na eventuele voorbewerking zoals sorteren, snijden en ontdooien werd het fruit onder toevoeging van suiker en pectine in pannen gekookt. Daarna werd de jam afgetapt, die na pasteuriseren en koelen direct werd geëtiketteerd en verpakt.


 
< Vorige   Volgende >
© 2017 Mij 'De Betuwe' Tiel