oude foto: aanvoer van suikerbieten met paard en wagen
De werkzaamheden van De Betuwe vielen in 2 groepen uiteen:
1. de verwerking van grondstoffen (vers fruit) tot een halffabrikaat
2. op een later moment de verwerking van halffabrikaten tot eindproducten
1. de verwerking van grondstoffen tot een halffabrikaat
De fabriek bestond uit diverse voorbewerkingafdelingen, een opslag- en afvulafdeling. In de voorbewerkingafdelingen worden alle producten klaargemaakt. Dit kon bestaan uit een of meer van de volgende bewerkingen: fruit persen, gisten, mengen, koken, verhitten, filteren etc.
Het voorbewerkte product wordt in de afvulafdeling in flessen getapt, die na eventueel pasteuriseren en kolen, verpakt werden. Twee belangrijke voorbewerkingafdelingen waren:
Perserijen
Hier werd sap uit het fruit geperst om direct of later als vruchtensapproduct in de handel gebracht te worden. Ook werden hier suikerbieten, appels e.d. verwerkt tot halffabrikaten voor de jamfabriek. Het gewonnen sap werd geconcentreerd en in vaten of tanks opgeslagen.
Pulpfabriek
Hier werd vers fruit verwerkt. Na sorteren en wassen werd het, soms na verhitten, afgevuld in vaten en geconcentreerd.
Hier werd vers fruit verwerkt. Na sorteren en wassen werd het, soms na verhitten, afgevuld in vaten en geconcentreerd.
Het invriezen van fruit vond voornamelijk plaats in de fruitstations, waar het vriesfruit veelal ook werd opgeslagen.
de Perserij
verwerking van vriesfruit
2. de verwerking van halffabrikaten tot eindproducten
In de fabriek in Tiel waren 3 afdelingen die eindproducten maakten:
1. Jamfabriek 2. Sapfabriek 3. Vruchtenkeuken
jam kookketels
Jamfabriek
Hier werden de jams, appelstroop en chocoladepasta geproduceerd voor de Nederlandse en Belgische markt.
Na eventuele voorbewerking zoals sorteren, snijden en ontdooien werd het fruit onder toevoeging van suiker en pectine in pannen gekookt. Daarna werd de jam afgetapt, die na pasteuriseren en koelen direct werd geëtiketteerd en verpakt.