Thuis    Wie zijn wij    Nieuws    De fabriek    Flipje    Boekjes    Produkten    Tekenaars    Reclame    Links    Contact    Kopen / Ruilen
Leden

Wachtwoord vergeten?
Nog geen lid ? Schrijf je hier in.
Bezoekers: 2489557
Wie zijn wij ?
* Als enthousiaste verzamelaars van De Betuwe en Flipje, hebben wij het idee opgepakt om een website te maken over onze passie.
Het is toch eigenlijk ook logisch dat een alom bekend figuurtje, behorende bij een fabriek met een turbulent verleden, een eigen plek krijgt op de digitale wereld.


Maar hoe komt het dat 2 dertigers op het idee komen om alles wat maar met de fabriek Mij De Betuwe te maken heeft te gaan verzamelen?

 
Image

Joost Meeter, geboren in Tiel, was nog een kleine jongen toen hij tegenover de fabriek woonde. Vaak speelde hij (stiekem) op het terrein van De Betuwe. De geur van het fruit kan hij nog oproepen in zijn geheugen. Nu nog (inmiddels 42 jaar en al 10 jaar aan het verzamelen) mijmert hij erover hoe rijk zijn collectie er nu uit had gezien als hij toen was begonnen met verzamelen. Maar het is allemaal anders gelopen en de verzameling is op een andere manier ontstaan.

 * De verzamelwoede is eigenlijk pas begonnen toen we elkaar hebben leren kennen.

Joost kwam uit Tiel en Jacqueline uit Gouda. Joost was verliefd en wilde voor zijn vriendin Jacqueline iets speciaals meenemen. Hij kocht bij de plaatselijke VVV een set glazen met Flipje en zijn vriendjes erop. Jacqueline was hier erg blij mee en herkende gelijk de figuurtjes uit de boekjes van vroeger. Joost, ook enthousiast, bleek ze ook nog te bezitten.

* Beiden gingen we op zoek tussen de spullen van vroeger om te kijken wat daar nog tussen zat van Flipje: boekjes, een speelflip en wat sleutelhangers waren het resultaat. (Ziedaar, het begin van de verzameling die inmiddels een heel wat grotere omvang heeft gekregen.)

Bij de plaatselijke VVV verkochten ze toen (1999) nog de laatste spulletjes van Flipje. Zij hadden toen nog een mooie jampothouder – die moest zonder twijfel aan de verzameling toegevoegd worden.

* Gaandeweg werd onze passie groter. Regelmatig struinden we eerst allerlei rommelmarkten af. Intussen voldoen die allang niet meer aan onze behoefte en zijn er de verzamelmarkten die zo af en toe iets opleveren.

Image


Image

Image

Reclame poster uit de jaren 20
Toen er in 2002 een echt Flipje en jammuseum werd geopend was Joost direct bereid om zich daar als vrijwilliger voor in te zetten. Tenslotte wist hij er inmiddels al aardig wat vanaf.

* Na de opening van het Flipje museum was er een heuse mediahype op gang gekomen. Televisie programma’s ‘Twee Vandaag’ en ‘Man Bijt Hond’ kwamen bij ons thuis opnames maken. Naar aanleiding van de uitzending van ‘Man Bijt Hond’ werd er bij het museum een bericht voor ons achtergelaten dat wij contact moesten opnemen met een man uit Gorinchem. Hij had wel iets voor ons, speciaal bedoeld voor Joost jr (geboren april 2002).

Vol spanning over wat het dan wel zou zijn, reed Joost naar Gorinchem. Het bleek een origineel ingelijst exemplaar van een reclameposter te zijn! Het was er een zoals die in de jaren 20 in menig winkel moet hebben gehangen: een prachtige litho van een meisje in het gras, die haar pop een boterham met jam voorhoudt. Een waar prachtig ding!


* Het is ongelofelijk dat een fabriek zo klein begonnen zo groot geëindigd is. De ontelbare advertenties, speelgoed, sleutelhangers, boekjes, potten, etiketten, blikken, enveloppen, briefpapier en nog véél meer, getuigen van een enorme creatieve inzet. Wij kunnen geen andere Nederlandse fabriek opnoemen die zo handig en veelzijdig gebruik heeft gemaakt van reclame(artikelen). Vooral hierdoor blijft leuk om te zoeken naar dingen om aan de verzameling toe te voegen. En zal het ons niet gaan vervelen, want er is naar ons beste weten, niemand die precies kan vertellen wat De Betuwe allemaal heeft uitgegeven.

Op menig Tielse zolder zullen nog prachtige zaken liggen te verstoffen, en die wellicht in de toekomst tevoorschijn zullen komen.

* Onze verzamelwoede is nog lang niet over. We hebben zeker nog onze wensen van dingen die we nog graag aan de verzameling zouden willen toevoegen.

Image

Aardewerken bord met Flipje en alle vriendjes
Image

Rinsche Appelsiroop blik jaren 30
 
© 2021 Mij 'De Betuwe' Tiel